5 savjeta za zdravu i sjajnu kožu

Da li sanjate o zdravoj i sjajnoj koži koja privlači poglede? Pa, ne morate sanjati jer vam mi donosimo 5 savjeta koji će vam pomoći da postignete baš to! Hidratacija, fizička aktivnost i adekvatna skincare rutina su ključni faktori za postizanje prelijepe i zdrave kože. Uz to, imamo još jedan trik za vas – kombinaciju Morera Blanca proizvoda, koji su vaš saveznik na putu ka hidriranoj i blistavoj koži. Pročitajte dalje i otkrijte kako da poboljšate izgled i kvalitet svoje kože.

HIDRATACIJA – Ključna tajna zdrave kože

Hidratacija je neophodna kako biste održali kožu zdravom i sjajnom. Pored unosa dovoljne količine tečnosti, važno je konzumirati hranu bogatu hranljivim supstancama poput vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata. Umjesto da se oslanjate na suplemente, preporučujemo vam da se okrenete prirodnoj hrani koja pruža sve potrebne sastojke. Na primjer, namirnice poput mliječnih proizvoda, žitarica, ribe, povrća i voća obezbijediće dovoljne količine kalcija, gvožđa, magnezijuma, cinka, joda i drugih važnih nutrijenata. Kombinacija zdrave ishrane i hidratacije će vam pomoći da održite kožu zdravom iznutra.

FIZIČKA AKTIVNOST – Osnažite svoju kožu

Fizička aktivnost je ključna za zdravlje i sjaj kože. Odlazak u teretanu je popularan trend, ali nemojte se ograničavati samo na to. Postoji mnogo drugih načina da ostanete aktivni i njegujete svoje tijelo. Jednostavna šetnja ili lagano trčanje mogu poboljšati cirkulaciju, povećati nivo energije i ujedno dati doprinos detoksikaciji organizma. Ne zaboravite da pratite adekvatan unos tečnosti tokom fizičke aktivnosti kako biste održali hidrataciju kože. Redovna fizička aktivnost će vam pomoći da izgledate dobro, ali i da se osjećate sjajno.

ADEKVATNA SKINCARE RUTINA – Prilagođena vašem tipu kože

Svaki tip kože zahtijeva posebnu njegu. Bez obzira da li imate suhu, normalnu, kombinovanu ili masnu kožu, važno je prilagoditi skincare rutinu potrebama vaše kože. Ukoliko niste sigurni, kakav je vaš tip kože, predlažemo da se posavetujete sa stručnim licima, te na taj način budete sigurni da ste odabrali prave proizvode za vas. Autentičnost je ono što nas čini prepoznatljivima, a veliki dio nje je upravo naša koža. 

Svakako, sa vama dijelimo i nekoliko savjeta koje možete prakticirati prilikom svoje rutine:

Čišćenje

Redovno čistite kožu kako biste uklonili nečistoće, višak ulja i ostatke šminke. Koristite blage čistače prilagođene vašem tipu kože.

Toniranje

Nakon čišćenja, koristite tonik kako biste uravnotežili pH kože i pripremili je za daljnju njegu. Izaberite tonik bez alkohola koji će hidrirati i osvježiti kožu.

Hidratacija

Ne zanemarujte hidrataciju kože. Bez obzira na tip kože, koristite hidratantnu kremu ili losion koji odgovara vašim potrebama. Ako imate suhu kožu, birajte bogate i hranljive formule, dok će masnoj koži odgovarati lakše teksture koje neće začepljivati pore.

Zaštita od sunca

Ljetni dani su tu, te je izlaganje sunčevo svjetlosti dio svakodnevnice. Koliko god uživali u suncu, ono može oštetiti kožu i uzrokovati prerano starenje. Zato ne zaboravite koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF) kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Dodatni tretmani

U zavisnosti od potreba vaše kože, možete uključiti dodatne tretmane poput seruma, maski ili ulja. Na primjer, serum sa antioksidansima može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala, dok hidratantne maske mogu pružiti dodatnu hidrataciju i osvježiti kožu.

ODMOR I SAN – za normalno funkcionisanje organizma

Odmor i san su ključni za normalno funkcionisanje organizma i održavanje zdravog izgleda. Nedostatak sna može dovesti do različitih problema i uticati na nervni sistem, koncentraciju, imunitet i izgled kože. Preporučuje se spavanje između 7-8 sati tokom noći kako bi se organizam odmorio i regenerisao.

Kod osoba koje pate od insomnije, preporučuje se praktikovanje relaksacionih tehnika poput meditacije ili masaže. Takođe, korištenje eteričnih ulja u prostoriji i unos magnezijuma može imati pozitivan uticaj na nervni sistem i kvalitet sna.

NE ZABORAVITE UŽIVATI – pauza je jednako važna

Važno je da znamo kada da napravimo pauzu i uživamo u trenucima koje nam život pruža. Iako je važno raditi na građenju karijere, odnosima i drugim obavezama, trebamo se pobrinuti da pronađemo vrijeme za sebe i stvari koje nas čine ispunjenima.

To može uključivati čitanje knjiga, provođenje vremena s prijateljima, putovanja, šetnje s kućnim ljubimcima ili provođenje kvalitetnog vremena s porodicom. Čak i mala zadovoljstva poput uživanja u omiljenoj hrani ili čokoladi mogu poboljšati raspoloženje i doprinijeti zdravom izgledu i životu. Lučenje hormona sreće, poput serotonina, važno je za opšte blagostanje i zdrav izgled. Zato je važno pronaći ravnotežu između obaveza i vremena za uživanje.

 

Shopping Cart